ambassadors

Alexandre Janssen 

Wie is Alexandre?

Wat is het laatste boek dat je heeft geïnspireerd? 

Homo Deus, omdat het voor mij gaat over de synergie tussen tech, gedrag van mensen en hoe bedrijven daarmee omgaan. Dit is zoveel meer verweven dan we dagelijks beseffen. Tech is niks zonder mensen, en mensen niet zoveel meer zonder tech. Het kan elkaar enorm versterken als we dat in goede balans weten te ontwikkelen. 

In aanvulling daarop: 1984 van George Orwell, een klassieker. Die wilde ik graag jaren later nog eens lezen. Ik kijk sinds ik kinderen heb nog kritischer naar de rol van privacy.

Wat is de laatste docu, serie of film die je heeft geïnspireerd? (En wat raakte je?)

De tv is hier regelmatig bezet, maar als ik tijd heb, kijk ik graag mooie documentaires. Zo zag ik laatst twee afleveringen van Pandemic. Jaren geleden waren mensen al bezig met een virus uitbraak zoals die er nu is. Maar politiek, ondernemers en bedrijven zijn jarenlang met oogkleppen bezig geweest en waren slecht voorbereid. Het leert me dat we altijd open moeten staan voor mensen die andere dingen zeggen: vraag je altijd af: wat kan ik ermee? Je mag altijd overal kritisch op zijn, maar blijf open staan. Na de documentaire Pandemic, is mijn beeld dat je open moet staan voor anderen en je omgeving nog verder bevestigd.

Wat doe je het liefst in je vrije tijd?

Met mijn handen bezig zijn, ik heb een schuur vol tools en hou ervan om dingen te maken. Je kunt je voorstellen dat mijn huis nu na 12 weken thuiswerken tiptop in orde is!

Waarom, Alexandre? 

Waarom kom je ‘s ochtends uit bed? 

Omdat er een klein mannetje aan het gillen is: “Papaaaaa!” :-). Daarna vooral, omdat ik graag dingen wil creëren. Ik kan niet goed stilzitten en wil continu ondernemen. Dat doe ik door te proberen, ervan te leren en fouten te maken, en vooral graag door mensen blij te maken.

Is er een moment of gebeurtenis geweest in je leven dat jou bewust heeft gemaakt dat je graag een positieve bijdrage levert aan de wereld?

Dat is een heel klein, knullig moment. Nadat we een aantal jaar geleden verhuisden uit de binnenstad van Utrecht naar Naarden, moest we afval gaan scheiden. Dat vond ik vroeger onnodig, maar ineens besefte ik de onnodigheid van de hoeveelheid plastic verpakkingen. Het was zo’n moment waarop ik me afvraag waarom systemen zo werken. 

Daarom vind ik het ook zo vreemd dat de overheid nu zo hard aan het helpen is om bedrijven te helpen om zaken te behouden zoals ze waren ipv ze te helpen te veranderen naar het nieuwe normaal. Zorgen dat we weer snel kunnen gaan groeien, terwijl er nu een mooi moment is om onszelf kritisch te bekijken en op een andere manier mensen kunnen helpen. 

Een mooi voorbeeld: De bakker waar ik al jaren kom, werd min of meer gedwongen om (eindelijk) over te stappen op cashloos betalen. Hij wilde er eerder nooit aan, maar spreekt nu honderduit over het gemak en het “was ik er maar eerder aan begonnen”. Helaas is een burning platform vaak nog nodig om veranderingen teweeg te brengen.

Zo zit iedereen wel in een situatie waarin je snel kunt veranderen, laten we daar gebruik van maken!

Waarvan in je werk geniet je het meest?

Ik kan er oprecht van genieten als ik mensen kan meenemen in een nieuwe toekomst. Als we een sessie met hen doen en die toekomst omarmen. Specifiek vind ik het mooist om concrete resultaten te bereiken, processen in bedrijven strak te trekken en nieuwe tools te ontwikkelen. Zo hebben we nu een van onze tools ook online ingezet, waarmee je met grote groepen mensen samen scenario’s voor de toekomst kunt creëren: Stories for change.

Alexandre’s Impact? 

Waarom ben je ambassadeur van Impactview?

Het is mooi om jonge ondernemers die zien dat dingen anders kunnen in de wereld en daar een bedrijf omheen starten te helpen . Ik draag graag bij om daar meer aandacht aan te geven. Het is een prachtig platform met startups die helpen ons gedrag positief te veranderen.

Elke founder zal zich begeven in een bijzondere situatie momenteel. Wat is jouw typische aanpak om om te gaan met onverwachte omstandigheden? 

Proberen, leren en bijsturen. Bijvoorbeeld bij onze vraag: van fysieke naar online programma’s voor onze klanten, kan dat? Ik hou er in dit geval niet van om te lang na te denken, maar gewoon dingen te gaan doen en een open dialoog erover te hebben. Daarom betrek ik graag vanaf het begin mensen die baat kunnen hebben bij wat we doen. 

Je kent de wereld van innovatie bij zowel startups als corporates. Zie je een gemene deler, die in beiden zorgt voor innovatie-doorbraken?

Enthousiasme bij kartrekkers werkt aanstekelijk, de mensen die schijt hebben aan wat anderen zeggen, die experimenteren en het gewoon doen. Het probleem dat ik vaak zie, is dat bij corporates zo’n persoon eerder uitgeblust raakt. In een startup kun je doorgaan omdat het je eigen bedrijf is.

Er zijn veel initiatieven om startups en corporates te laten samenwerken. Wat zijn de belangrijkste voorwaarden om elkaar echt te helpen versnellen?

De samenwerking goed opzetten. Zorg dat je extreem goed aan verwachtingsmanagement doet. Het is te makkelijk om te zeggen: de corporate is te traag. Er is een reden voor dat corporates trager werken. Maar met de juiste personen, de beslissers kun je snel risico’s in kaart brengen. Een innovatiemanager is snel enthousiast, maar als de afdeling legal of finance erbij komt kijken, dan kan het ineens niet meer of gaat alles veel langzamer. Vaak blijkt dat niet iedereen (op het juiste moment) betrokken is, of niet het juiste mandaat heeft om budgetten toe te zeggen. Zorg daarom dat je snel de juiste mensen spreekt en ze aanhaakt.

Wat hebben founders van Nederlandse impact startups het meest nodig? 

Startups mogen serieuzer genomen worden door het bestaande bedrijfsleven. Het hoeft niet altijd meteen om financieel gewin te gaan. Ik zie nog weinig corporates die een samenwerking aangaan vanuit een Corporate Social Responsibility perspectief.

  Werk: Founder Minkowski, voormalig hoofd innovatie bij Deloitte voor EMEA

  Ambitie: “Create a million Einsteins to change the world”

  Inspirerend boek: Homo Deus

  Indrukwekkende docu: Pandemic

  Vrije tijd: Circulair klussen

  Geniet van: Mensen meenemen in een nieuwe toekomst

  Komt zijn bed uit voor: Een klein gillend mannetje :-). En daarna omdat ik wil ondernemen.

  Alexandre Janssen

  Founder, Minkowski

  Do you want to be

  part of Impactview?

   

  Neem contact met ons op

  Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Of wil je Impactview ondersteunen? 

  Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

  Ik ben een

  Ik wil graag